Karácsonyi finomságok, hagyományok és valami más...

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Karácsonyi finomságok, hagyományok és valami más...

Feltöltve: 2010-12-06

Amennyire szeretik a karácsonyt a háziasszonyok, annyira rettegnek is tőle: bevásárlás, sütés, főzés – alig marad idő élvezni az ünnepet.

Néhány ötlettel és recepttel szeretnénk most segíteni nekik, elmondjuk, hogyan lehet kicsit megbolondítani a hagyományos fogásokat, és néhány olyan étel és vendégváró receptjet is ajánlunk, amelyek különlegesek, finomak és laktatók.

A szenteste menüje

Sok családban híven őrzik az ősi hagyományt, a halászlé-rántott hal-beigli hármasát. A rántott halat azonban készíthetjük egy kicsit másképpen. A prézlibe szórhatunk szezámmagot, vagy a halat panírozás előtt 1-2 órával bepácolhatjuk a következő fűszerkeverékkel: 1 teáskanál szárított bazsalikom, 1 teáskanál őrölt édes kömény, 1 teáskanál szárított petrezselyem, 1 mokkáskanál szárított citromhéj, 1 csapott mokkáskanál só. A fűszereket keverjük össze egy kis edényben, majd egyenletesen oszlassuk el a halszeleteken (kb. 1 kg halhoz elég, ha többet készítünk, növeljük arányosan a fűszerek mennyiségét.) A halat a rátapadt fűszerekkel együtt panírozzuk!

A rántott hal mellé jó szívvel ajánlom saját burgonyasaláta receptemet, melynél nem az arányok és a mennyiség a lényeg, hanem a készítés módja. Ahhoz, hogy 24-én estére finom legyen, 22-én kezdem el készíteni. A szokott módom megfőzöm a burgonyát héjában, ha kihűl, meghámozom. Vöröshagymát tisztítok és felkarikázom. Majd egy jó mély tálba elkezdem lerakni. Egy sor sűrűn rakott burgonyakarika, a tetejére hagyma karikák, majd só, ezt folytatom amíg elfogy a burgonya. A tetejére hagyma kerül. Majd hagyományos, ecetes, cukros salátalevet készítek, és felöntöm a lerakott burgonyát annyival, hogy jó ellepje, fedővel takarom, és beteszem a hűtőbe.

Másnap elkészítem a majonézes (tulajdonképpen tartár) mártást: tejfölből, kész majonézből, mustárral, sóval, kevés cukorral. A burgonyáról az utolsó cseppig (!) leöntöm a levet, majd összekeverem a tartármártással, (ha kevésre sikerül a mártás, készítsünk még, hogy jól befedje mindenütt a burgonyát), majd visszateszem a hűtőbe. December 24-én már csak annyi dolgom van vele, hogy – ha kell – átteszem másik tálba. Tökéletesen összeérik, a hagyma kellemetlen csípősségét, a gyomornak bántó illóanyagait kiöntöttük a lével, és egy finom, különleges, hagymás burgonyasalátát készítettünk a hal mellé. A maradék másnapra még finomabb!

Magyaros ínyencségek

Ha családtagokat várunk 25-én, vagy 26-án ebédre a legfőbb jó tanácsom, hogy lehetőleg olyan receptet válasszunk, amivel nem kell órákat a konyhában tölteni. Azaz, „lerakom, megkennem vagy mellé szórom – és be vele a sütőbe“ típusút, legyen az bármilyen hús.

A magyaros hagyományokat követő családoknál karácsonykor elmaradhatatlan a savanyú káposztával készült étel. Nálam a kedvenc a székelygulyás (avagy székelykáposzta), amelyet Gundel Károly Kis magyar szakácskönyvének receptje szerint készítek. A közhiedelemmel ellentétben – ahogy Gundel Károly is leírja – nevét nem a székelyekről kapta, hanem Székely József XIX. századi íróról, aki ennek az ételnek az ihletője volt.

Íme a recept, 6-8 főre:
900 gr. sertés apróhús, (lapockából a legfinomabb)
100 gr. zsír (bizony ez kell hozzá, az egészséges életmód jegyében használjunk mangalica zsírt!)
250 gr. tisztított vöröshagyma, apró kockákra vágva
2-3 db (kb. 160 gr.tisztítva) zöld paprika, felkarikázva
15 gr. piros paprika
2-3 gerezd friss fokhagyma, kinyomva
1 teáskanál köménymag (vagy egy púpozott mokkáskanál őrölt kömény)
mokkáskanál só
1,20 kg savanyú káposzta, kinyomkodva a levét
20 gr. liszt, 4 dl tejföl a habaráshoz
1 csapott evőkanál szárított kapor

Elkészítés:
A hagyományos módon elkészítjük a pörköltet, amit köménymaggal, zöldpaprikával, fokhagymával bolondítunk meg, közben a káposztát jól kinyomkodjuk, ha túl savanyú átöblítjük vízzel. A csomóba összeállt káposztát én felszeletelem ujjnyi vastagra, hogy a kész ételben ne legyenek olyan hosszú káposztaszálak, amivel könnyen „leeheti“ magát a kedves vendég. A kész pörkölthöz hozzáadjuk a káposztát, összekeverjük, majd 2dl vizet, vagy csontlevet adva hozzá, fedő alatt készre pároljuk. Behabarjuk a liszttel simára kevert tejföllel, jól átforraljuk, és meghintjük a kaporral. A pörköltet a káposztával akár már december 23-án elkészíthetjük, a vendégek érkezésekor csak felforrósítjuk és behabarjuk.

Különleges harapnivalók

Olivás kenyér

Hozzávalók:
kb. 1,5 decis pohár olíva olaj
100 gr. durvára reszelt Gruyere sajt (vagy hasonló nyerstejes, érlelt sajt, pl. valódi ementáli)
1 (ugyanakkora) pohár száraz fehérbor
4 egész tojás
200 gr. enyhén füstölt, érlelt sonka, szeletelve
200 gr. magozott olíva bogyó
200 gr. finomliszt
1 csomag sütőpor

Elkészítés:
Karikázzuk fel az olajbogyót, vágjuk metéltre a sonkát. Keverjük össze a bort, az olajat és az egész tojásokat. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd a sonkát, az olíva bogyót és a sajtot. Tegyük a tésztát, olíva olajjal kikent szilikonos gyümölcskenyérformába, és süssük 180 fokon 35-40 percig. Villa próbával óvatosan ellenőrizhetjük, hogy megsült-e a közepe. Ha megsült, borítsuk ki, majd rögtön állítsuk vissza a talpára. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, hogy ne száradjon ki. Só nem kell bele, a sonka és az olíva bogyó elég sós. Ha rafinálni akarjuk, daráljunk bele egy kis borsot is!

Christmas cake – karácsonyi kenyér (régi angol recept)

Hozzávalók:
500 gr. vaj
3 egész tojás
500 gr. cukor
500 gr. mazsola (legalább fél órát áztatva, majd jól kinyomkodva)
1 kg. finomliszt
2,5 dl tej
5 kávéskanál sütőpor

Elkészítés:
A vajat habosra keverjük egy tálban, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a cukrot, a mazsolát, a tejben elkevert sütőport, majd az egészet egyenletesre összedolgozzuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk a masszát és 180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Villapróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a közepe. Ha kihűlt, kockákra vágjuk, vagy hasábokat vágunk belőle, és felszeleteljük, mint a kenyeret. Ízlés szerint porcukorral meghinthetjük a tetejét.

Kellemes karácsonyi ünnepeket!

Lovas Katalin