Magyar Plakátház - Nagykanizsa

látnivalók Nagykanizsán

Magyar Plakátház - Nagykanizsa

align=right Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése „Megújuló Nagykanizsa” címmel fejlesztési koncepciót fogadott el 2005 szeptemberében. A városban élők társadalmi összetartozásának megerősítését szolgáló célkitűzések közé tartozik a történelmi belváros megújítása, a belvárosban található kulturális negyed épületegyütteseinek tömbrehabilitációja. A program részeként 2006. szeptember 27-én nyitotta meg kapuit a Magyar Plakát Ház Nagykanizsán, az Erzsébet tér 14-15. szám alatt. Az egykori magtár épületének teljes körű rekonstrukciója az Európai Unió „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című Phare program keretében valósult meg.

A pályázat támogatásával lehetőség nyílt egy belvárosi műemlék-épület teljes körű rekonstrukciójára, valamint egy törzsgyűjtemény megalapítására. Maga az épület egy 18. századi magtárépület, kétszintes, 4+2+4 ablaktengellyel, a középső rész felett timpanonnal, kőkeretes kisebb ablakokkal, földszinti bejárata ugyancsak barokk kőkeretben eredeti vasajtóval. A késő barokk stílusú épületet 1800 körül magtár céljára építették, erről tanúskodik mai homlokzata is. Az 1920-30-as években az 1846-ban alapított Danneberg J. és Weisz gabona- és terménykereskedő cég használta raktárnak.

Az információs társadalom korában a kulturális intézmények sorában központi szerepet játszanak a kiállítóhelyek, múzeumok, művelődési központok és a könyvtárak, nemcsak mint a nemzeti és lokális értékek gyűjtői, őrzői és tanulmányozói, hanem mint az oktatás, a kutatás, az idegenforgalom és a turizmus valamint a kulturális szórakoztató ipar legfontosabb szolgáltató „vállalatai”. A Magyar Plakát Házban az időszaki kiállítások is valójában a muzeális intézmény két adottságának, az épület és a gyűjtemény aktualizálására szolgálnak modern eszközökkel. A kiállítás látogatói egy régi magtárépületben egy modern muzeális galériát találnak. A magtár múzeum a múzeumban, időzárvány.

align=left A Magyar Plakát Ház kialakítása egyrészt Nagykanizsa idegenforgalmi kínálatát hivatott színesíteni, másrészt a belvárosi rehabilitáció része is.

A plakátgyűjtemény nélkülözhetetlen forrása lesz a történeti, ipartörténeti, biográfiai, művészettörténeti, de más irányú kutatásoknak is. A magyar múlt eseményei mozaikszerűen rajzolódnak ki az egykorú plakátok képeiből, szövegéből, míg a grafikai plakátok a hazai művészeti élet értékes dokumentumai. A megalapítandó gyűjtemény magában foglalja majd a Magyarországon az 1801-től megjelent szöveges plakátokat, és a grafikai plakátokat 1885-től kezdve.

A kiállítás ingyenesen látogatható keddtől szombatig 10-17 óráig.
Település ismertető
  • Nagykanizsa

    Nagykanizsa közepes méretű megyei jogú város Zala megyében. A Nagykanizsai kistérség központjaként számos tel...

Szállások Nagykanizsán



és környékén